Vandaag kondigt de VRT (op teletekst) aan dat de maand maart met 204u13m de zonnigste maand maart is in de geschiedenis van ons land. Meestal wordt bij zulke records vermeld “sinds de waarnemingen begonnen”. Dat soort van uitleg is in de twitter journalistiek echter naar de prullenmand verwezen, tot spijt van wie het …

Feit is dat 204u13m absoluut geen recordmaand is. Wie weet was het een APRILVIS! Om dat te verifiëren hoef je enkel de website van het KMI te raadplegen. De zonnigste maart in de boeken van dit geijkte instituut was …. (tromgeroffel) … maart 1931 met 214 uur. Op zich zal het ons geen zorg wezen, maar voor een “huis van vertrouwen”, waar de weerexperten elke dag over de vloer komen, is het toch wel een blamage, … tenminste voor zover het geen aprilgrap was.

Een grap was het duidelijk niet. Wellicht is dit echter één van de vele symptomen van de eeuw van de onnauwkeurigheid (gevoed door tijdsdruk en onwetendheid) waar men de bronnen niet “checkt”, vooral niet als het gevonden nieuws “leuk” is, zoals meer en nieuwe records. Nog erger zou het worden indien de jeugdige journalisten-in-spe en teletekst redacteurs vinden dat records enkel tellen gedurende hun eigen leven …

Bij de moderne media moet men, wat dat betreft, van niets versteld staan. De laatste suggestie is trouwens niet zomaar uit de lucht gegrepen want in de tijd waarin de horizon van de geschiedenis met duizelingwekkende snelheid naar het heden wordt verlegd, en kennis van het verleden achter een Wikipedia klik verborgen zit, heeft zelfs het wetenschappelijke KMI zich niet onbetuigd gelaten!

Immers, als je op de KMI website zonder nadenken naar de maandgegevens kijkt dan staat er, zwart op wit, dat maart 2011 de zonnigste is. Indien je dat, op basis van enige ervaring of gewoon op gevoel, verbazend zou vinden, en het scherm wat nader bekijkt dan bemerk je ook een lijn “Huidige maand (oude referentieperioden)” … dat zijn wellicht enkel de records voor de ouderen onder ons?!

De ontgoocheling is groot: zelfs Frank en Sabine kunnen de neiging niet onderdrukken om de geschiedenis geweld aan te doen: zij hebben blijkbaar niet alleen beslist om de referentieperiodes voor “normale waarden” te herschikken naar 1981-2010, zij hebben ook alle vorige records gewoon van de tabellen geveegd. Swoop, weg, abrakadabra! Terwijl het eerste begrijpelijk en verdedigbaar is, is het tweede doodgewone nonsens ….

Gaan de wielerreporters ons straks ook vertellen wie recordhouder is van overwinningen van de Ronde van Vlaanderen … sinds 1981? En wie de snelste Ronde heeft gereden sedert het invoeren van de oortjes? Met wat onschuldig gegoochel wordt Leterme straks de langstdienende premier van België, ook al was hij grotendeels een (af)lopende zaak!

Grimburger, 1 april 2011

P.S. – De ontreddering is vanochtend compleet: in haar laatavond weerpraatje van 1 april heeft zelfs Sabine op haar dooie gemak verklaard dat maart 2011 inderdaad een record is (er heel serieus aan toevoegend dat het record van 2003 – sic – werd gebroken). Wellicht is de tijd gekomen om te eisen dat de job van TV weermens enkel open staat voor wetenschappers geboren na 1981? Dag Frank, dag Sabine!